Prostoria

Projekt – poslovna zgrada JGL

Nedavno je otvoren Pharma Valley, proizvodni pogon farmaceutske tvrtke JGL. Pulsirajuća forma kompleksa suptilno je označila ulaz u Rijeku i kvalitativno se integrirala u postojeću matricu.

Koloristički scenarij interijera s puno osvijetljenja sjajno je upotpunjen prostoria proizvodima. U nastavku donosimo tekst arhitektonskog tima, Igor Rožić, dia i Davor Katušić, dia, o projektu i njegovom razvoju...

O obliku građevine, inspiraciji i usklađivanju građevine s okolinom...

Eksponirano mjesto uz autoput izabrao je investitor kao logičan nastavak već postojeće proizvodnje u Svilnom. Pozicija objekta neposredno uz vrlo frekventnu dionicu autoputa u velikoj mjeri je odredila arhitektonski koncept budućeg objekta.
Njega je najlakše objasniti kroz 5 parametara kojima smo se vodili naš dizajn u odnosu na okolinu i sadržaj zgrade.

Ponavljajuća forma postavljena je u odnos s dominantniim doživljajem zgrade iz neposredne blizine, s autoputa pri prosječnoj brzini od 90 km/h.

Mjerilo kompleksa definira dvjesto metara dugačka i 17 metara visoka struktura koja poput znaka u prostoru označava ulaz u grad. Riječ je o arhitektonskom je istraživanju mogućnosti izgradnje moderne industrijske zgrade. Istovremeno, to je i hommage riječkoj industrijskoj tradiciji.

Dinamična 3-dimenzionalna opna zgrade objedinjuje ključne sadržaje Pharma Valley-a "pod jednim krovom“: Istraživanje i razvoj; laboratorije i proizvodnju najvišeg GMP standarda; suvremeno robotizirano skladište i urede

Tekstura fasade je naglašenim horizontalnim linijama postavljena je u odnos sa linearnom dinamikom kretanja autoputom.

Ljudsko mjerilo - Zastakljene natkrivene zone pristupa na jugu i sjeveru sa uređenim vrtovima prihvaćaju posjetitelje i predstavljaju „oazu“ prilagođenu mjerilu čovjeka unutar mjerila kompleksa prilagođenog industriji.


O inspiraciji prilikom dizajniranja interijera...

Iako se na prvi pogled stječe dojam da se radi o monofunkcionalnoj građevini, jer je izgrađena na način da se isti element ponavlja više puta, riječ je o sklopu s jako različitim prostornim i funkcionalnim zahtjevima.
Svaki od tih sklopova u interijeru je oblikovan na način da se zaposlenicima pruži maksimalno ugodan radni prostor. To se postiže s velikodušnom upotrebom ostakljenja kojim se prirodno osvjetljenje i prozračivanje dovodi do svih prostora - skladišta, proizvodnje i ureda.
Usprkos specifičnostima farmaceutskih standarda proizvodnje u tzv. "čistim sobama", ti su prostori opremljeni nadprosječno velikim staklenim površinama koje znatno reduciraju osjećaj zatvorenosti.
U uredskom dijelu kompleksa je umetanjem zelenog atrija omogućeno stvaranje potpuno neočekivanih radnih ambijenata bogatog osvjetljenja i s precizno doziranim balansom intime potrebne za individualni rad i otvorenosti koja naglašava bitan element korporativne kulture JGL-a - zajedništvo.
Svijetli interijeri su obogaćeni elementima koji su inače rezervirani za prostore koji teže stvaranju osjećaja ugode boravka, kao što su stambeni prostori i rijetko se mogu naći u uredskim interijerima - zavjese punih zasićenih boja i mekane teksture, drveni i tapecirani namještaj, individualizirani kolorit uredskog mobilijara. Na taj se način svakom pojedinom korisniku daje mogućnost da konfigurira svoj prostor. S obzirom da su ti elementi kombinirani s vanjskim staklenim stijenama, taj se individualizam preslikava i na sliku pročelja mijenjajući je iz dana u dan.
Posebna pažnja je posvećena noćnoj slici kompleksa. Jarke boje elementa zaštite od sunca, koje su danju prigušene efektima refleksije stakla na pročeljima, noću oživljavaju osvijetljene iznutra. Velika aluminijska opna noću otkriva detalje koji su danju skriveni - veliki perforirani "ekran" uz autoput noću prikazuje aktivnosti unutar zgrade, preklopi članaka se prosvjetljuju iznutra i stvara se dojam da zgrada noću vraća u okoliš višak svjetla koje je danju akumulirala.

O promjenama koje su se dogodile od ideje do realizacije...

Rad na projektu započeo je 2011. godine u trenutku kad su se pojavile prve naznake da bi se postojeći kompleks JGL, stiješnjen u vrhu udoline Svilno, mogao proširiti na lokaciju uz autoput, na prostoru ugasle tvornice betonskih elementa. Istovremeno s prvim skicama moguće organizacije razvoja te nove zone i proces akvizicije prostora, uz aktivnu podršku Grada Rijeke i planerske službe usklađeni su novi urbanistički parametri za razvoj ove specifične industrije.
S obzirom da se ciklus potreban za proces razvoja novih proizvoda i izlaz na nova tržišta u brzorastućoj farmaceutskoj industriji konstantno skraćuje, očekivali smo da će u periodu od četiri godine planirane za realizaciju projekta JGL Pharma Valley sigurno doći do promjena koje će biti uvjetovane promjenama u tehnologiji i razvojnim planovima.
Iz tog je razloga usvojen koncept koji podržava promjene "u hodu" bez utjecaja na osnovno oblikovanje.
Primjer za učinkovitost usvojenog koncepta je i činjenica da je gradnja započeta na bazi projekta koji nije uključivao uredske prostore. U konačnici je projekt u tom dijelu potpuno promijenjen, zgrada je funkcionalno i oblikovno dopunjena, a utjecaj na početni koncept je pozitivan.
Osim promjena koje su se u tijeku gradnje dogodile, projekt je specifičan i po tome što omogućava bitne promjene u budućnosti, opet bez negativnog utjecaja na cjelokupno oblikovanje. Izgrađena konstrukcija omogućava, na primjer, jednostavno buduće udvostručenje sadašnjih površina namijenjenih za proizvodnju uz istovremeno povezivanje automatiziranim "shuttle" tunelom s slijedećim fazama izgradnje unutar zone.
Iako je ovaj princip "elastičnog" projektiranja pred nas postavio neočekivane izazove, prednosti za razvoj tvrtke su očigledne.


O specifičnim izazovima farmaceutske industrije...

Projekti farmaceutske industrije zbog iznimnih tehnoloških zahtjeva sigurno spadaju među najkompleksnije zadatke u projektiranju. Specifičnost naše pozicije u ovom projektu jest činjenica da s tvrtkom JGL surađujemo toliko dugo da smo se na zajedničkim projektima zajedno razvijali, svatko u svom području djelovanja. Ova dugotrajna suradnja omogućila nam je dublji uvid u procese i planove, što je za učinkovitost rada velika prednost. Istovremeno, povjerenje koje smo na ovaj način uzajamno izgradili je za nas značilo i bitno veći stupanj slobode na projektu JGL Pharma Valley nego što je to u projektiranju uobičajeno. Uvjet za smisleno iskorištavanje te slobode u oblikovanju je dubinsko poznavanje svih procesa, medija, tehnologija i funkcija koji se trebaju uspješno inkorporirati u projekt.


O značenju ovog arhitektonskog rješenja za lokalnu i širu zajednicu, ali i nas osobno...

Nadamo se da će ovaj projekt pridonijeti procesu redefiniranja slike Rijeke kao grada nekada poznatog po jakim i inovativnim industrijama.
Osim očiglednih ekonomskih dobrobiti za lokalnu zajednicu, projekt je i primjer da nekadašnja vitalnost riječkog poduzetništva nije potpuno nestala i da se u relativno kratkom roku može stvoriti nova industrija koja nije bazirana na pukom iskorištavanju prirodnih resursa i jeftine radne snage nego na znanju i inovativnosti.
Za arhitektonsku struku je ovo također dobar primjer da je istraživanje moguće prakticirati na projektima koji su dosad bili na margini arhitektonskog interesa. Pogotovo ako investitor, kao u primjeru JGL-a, odgovornost prema lokalnoj zajednici shvaća i kao odgovornost prema prostoru u kojem djeluje i gradi.
Osobno, nadamo se da će se ideja rasta koja se može prepoznati kroz niz pet jednakih "članaka" zgrade kroz vrijeme pokazati kao uspješan prostorni model za razvoj i život tvrtke JGL.

Arhitektonski tim projekta JGL Pharma Valley:
Igor Rožić i Davor Katušić,
sa suradnicima

Fotograf: Sandro Rubinić

Ostale vijesti